Zone 1: Kortrijksesteenweg
Wat verandert er?
De eerste zone van Gentspoort begint aan de ingang tot het Parkbos in Sint-Denijs-Westrem, waar de eindhalte van de tramlijn komt. De tram rijdt op nieuwe tramsporen richting Gent en sluit ter hoogte van Maaltebrugge aan op de bestaande tramsporen. De tram zal dus een belangrijke plaats innemen op de steenweg. De Kortrijksesteenweg blijft in de toekomst een belangrijke verkeersader voor het verkeer van en naar Gent, de R4 en de E40.

Dit beeld geeft een benadering van de bestaande toestand rond het projectgebied weer met een abstracte invulling van toekomstige projecten zoals gekend bij opmaak van dit beeld (maart 2023). Dit beeld heeft niet de intentie om de juridische toestand weer te geven.
Vertrammen
- We trekken de tramlijn door tot aan het Parkbos. De trams rijden op een vrije bedding, zodat ze altijd vlot kunnen doorrijden en niet gehinderd worden door het andere verkeer.
- We plaatsen tramhaltes in de buurt van de belangrijkste reizigerslocaties. Zo kunnen zoveel mogelijk reizigers gebruik maken van de tramlijnen. Ook het Parkbos wordt veel beter bereikbaar.
- Aan de Carrefour komt een overstappunt voor het openbaar vervoer. Hier stap je vlot over van de tram op de bus en omgekeerd.
Vernieuwen
- Wandelen en fietsen langs de Kortrijksesteenweg wordt veiliger en aangenamer. We leggen veilige fietspaden aan en zorgen ervoor dat alle haltes makkelijk te voet en met de fiets bereikbaar zijn.
- Het wordt veiliger om de Kortrijksesteenweg veilig over te steken. Aan alle haltes en kruispunten komen veilige oversteekplaatsen voor voetgangers en fietsers.
- In de toekomst rijdt gemotoriseerd verkeer op de Kortrijksesteenweg over één rijstrook in elke rijrichting met afslagstroken ter hoogte van kruispunten. We verlagen de maximumsnelheid tot 50 km/u.
Verbinden
- Maalte wordt een kwalitatieve ontmoetingsplek, vlak bij het ziekenhuis, de school en het Maaltecenter.
- We planten bomen langs de Kortrijksesteenweg en aan de tramhaltes.
Varianten
We onderzoeken nog twee varianten van het wegprofiel. Waarschijnlijk wordt het een mix: op sommige stukken is variant 1 ideaal, op andere variant 2.
Variant 1: bomen en grachten aan de buitenkant
- De grachten liggen aan de buitenkant, op de grens met de private percelen. Bij hevige regenval kunnen ze het regenwater van de weg en private percelen opvangen, bufferen en vertraagd afvoeren.
- De grachten en bomenrijen worden onderbroken ter hoogte van zijstraten en opritten.
- De weg, voetpaden en fietspaden maken een slingerende beweging aan haltes of kruispunten.
- De bomen kunnen het uitrijzicht belemmeren.

Variant 2: bomen en infiltratiezones langs de tramsporen
- Tussen de tramsporen en de rijweg liggen groene infiltratiezones voor regenwater. Ze kunnen regenwater van de bedding van de tram en de rijweg opvangen.
- De infiltratiezones en bomenrijen worden onderbroken ter hoogte van haltes en kruispunten.
- De rijweg, voetpaden en fietspaden maken minder slingerende bewegingen. Ook hebben bewoners een betere zichtbaarheid bij het op-en afrijden van hun perceel.

Conceptplannen zone 1 (versie 29-01-2025)
Op 15 en 16 maart 2024 organiseerden we de Gentspoortbeurs. Sindsdien werkte het studieteam deze conceptplannen verder uit. Waar meerdere alternatieven nog op tafel lagen, kozen we inmiddels een voorkeursalternatief. Dit gebeurde op basis van studiewerk, overleg met de projectpartners en onderzoeken op het terrein. Daarnaast namen we ook jullie input vanuit de info- en participatiemomenten van 2023 en 2024 mee. Deze versie van de plannen zal opgenomen worden in de aanmeldingsnota van de projectMER. In afwachting van deze publicatie, vind je hier de laatste versie van de conceptplannen, zoals voorgelegd op de Stuurgroep van 29/01/2025.
In huidige fase van het project zijn het ontwerp en de voorafgaande technische onderzoeken nog steeds lopende. Op basis van dit studiewerk en nieuwe participatiemomenten worden verdere optimalisaties aan de plannen doorgevoerd. De plannen die nu voorliggen, zijn met andere woorden geen definitieve plannen.
Zoals je op de plannen kan zien, maken sommige plekken deel uit van verder ontwerponderzoek. Deze zijn aangeduid met een zwarte kader. Dit zijn plekken waar het conceptontwerp mogelijks nog kan wijzigen naar aanleiding van verder onderzoek.
Disclaimer: De informatie op de plannen is van algemene aard. De informatie is niet aangepast aan persoonlijke of specifieke omstandigheden, en kan dus niet als een persoonlijk, professioneel of juridisch advies aan de bewoner, burger of eender wie worden beschouwd.
Ontdek wat er verandert in elke projectzone

Zone 1: Kortrijksesteenweg
Blijf op de hoogte!
Niets missen van de werken in deze zone? Schrijf je in op de nieuwsbrief en krijg het laatste nieuws in je mailbox.