plek
spoor
tunnel

Ruim 850 bezoekers voor de Gentspoortbeurs

Het projectteam van Gentspoort nodigde op vrijdag 15 en zaterdag 16 maart de Gentenaars en Gentgebruikers uit in de Upgrade Academy voor een infobeurs en werkateliers. De bezoekers konden tijdens die twee dagen de eerste conceptontwerpen van het project inkijken en in dialoog gaan met het projectteam. Op vrijdag kwamen 75 professionele stakeholders samen. Op zaterdag bezochten 650 bezoekers de infobeurs en namen 130 inwoners deel aan 12 werkateliers.

Conceptontwerpen voorgesteld

Het project Gentspoort kreeg de voorbije maanden achter de schermen steeds meer vorm. Het projectteam werkte de eerste conceptontwerpen uit voor elk van de zes zones van het projectgebied. Dat werk resulteerde in maar liefst 22 meter aan grondplannen die tijdens het afgelopen weekend aan de Gentenaars en Gentgebruikers werden getoond. Het projectteam deed dat op twee manieren. Er werd een infobeurs uitgewerkt die vrij kon worden bezocht. Tijdens de infobeurs konden bezoekers de plannen bekijken, informatie lezen op infoposters en vragen stellen aan het projectteam. Daarnaast werden er per zone twee werkateliers georganiseerd, waarin 130 bewoners samen met de projectmedewerkers over de plannen in dialoog gingen.

Projectmedewerkers geven uitleg bij de conceptontwerpen van elke zone op de Gentspoortbeurs. ©De Werkvennootschap.

Integraal projectleider Frank Vanden Bulcke blikt tevreden terug op de tweedaagse informatieronde. “Gentspoort zorgt na 20 jaar studiewerk voor een stroomversnelling naar een betere mobiliteit in Gent. De bezoekers waren dan ook aangenaam verrast door de eerste conceptontwerpen die hier vandaag werden getoond. De komende maanden gaan we de feedback bekijken die we tijdens deze tweedaagse informatieronde hebben ontvangen.(Lees verder onder de foto.)

Geïnteresseerden komen meer te weten of het project Gentspoort en ontdekken de eerste conceptontwerpen. ©De Werkvennootschap.

Volgende stap: onderzoek naar milieueffecten

De conceptontwerpen worden nu verder in detail uitgewerkt. Daarnaast starten nog dit jaar onafhankelijke experts aan een project-milieueffectenrapport (project-MER). Daarin worden de effecten van het project op vlak van milieu, mens en omgeving in kaart gebracht. De eerste stap in het project-MER is een aanmeldnota en een bijhorende publieke raadpleging.

Wil je op de hoogte blijven, hou de website en Facebookpagina in de gaten en schrijf je in op onze nieuwsbrief.

Relevante nieuwsberichten

Gentspoort wordt een publiek-private samenwerking (PPS). Dat heeft de Vlaamse Regering vandaag bekrachtigd. Door de erkenning kunnen we verder richting de volgende procedurestap. We zullen de markt bevragen en duiden in samenwerking met de Vlaamse overheid een aannemer aan die het project zal uitvoeren.
Kunstenaar Alice Martha tovert de Gentspoort-tram om tot een eerbetoon aan Gentse boegbeelden die strijden voor vrouwenrechten.