plek
spoor
tunnel

Vlaamse Regering keurt publiek-private samenwerking goed

De Vlaamse Regering heeft bekrachtigd dat het project Gentspoort zal worden gerealiseerd als een publiek-private samenwerking (PPS). In 2024 wordt de volgende procedurestap opgestart. We zullen de markt bevragen, zodat we een aannemer kunnen aanstellen om de werken uit te voeren.

Publiek-private samenwerking

De Vlaamse Regering heeft beslist dat Gentspoort wordt uitgevoerd als een publiek-private samenwerking (PPS). Dat betekent dat private partners eerst het project financieren, waarna de overheid het geld over een periode van 25 à 30 jaar afbetaalt.

Opstart marktbevraging

De Vlaamse Regering keurde naast de PPS ook de selectieleidraad voor de zoektocht naar een aannemer goed. Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters verwacht dat de kandidaatstelling voor aannemers in de loop van 2024 in de markt kan worden gezet. “Met de beslissing houdt de Vlaamse Regering Gentspoort perfect op schema. De marktbevraging voor aannemers is de volgende belangrijke stap in de procedure en maakt de weg vrij om zoals gepland in 2027 met de werken te starten”, aldus minister Peeters.

De Werkvennootschap gaat voor Gentspoort op zoek naar een samenwerking via een DBFM-overeenkomst. Dat betekent dat de aannemer zal instaan voor het ontwerp (Design), de bouw (Build), de financiering (Finance) én het onderhoud nadat het project is gerealiseerd (Maintenance).

Budget vastgelegd

De Vlaamse Regering kwam ook tot een principieel akkoord over de begroting van het project. Daarmee is het budget voor de huidige studiefase en de uiteindelijke realisatie van Gentspoort vastgelegd. Het project heeft een vooropgesteld totaalbudget van 780 miljoen euro. Woordvoerder van De Werkvennootschap Marijn Struyf is tevreden met de mijlpaal: “De continuïteit van dit omvangrijke project wordt met deze beslissing gegarandeerd. Na een proces van studiewerk, informatie vergaren en een participatietraject zijn we weer een stap dichter om de werf van de eeuw in Gent te realiseren.”

Blijf op de hoogte van Gentspoort via gentspoort.bede nieuwsbrief en facebook.com/gentspoort.

Relevante nieuwsberichten

Het projectteam van Gentspoort nodigde op vrijdag 15 en zaterdag 16 maart de Gentenaars en Gentgebruikers uit in de Upgrade Academy voor een infobeurs en werkateliers. De bezoekers konden tijdens die twee dagen de eerste conceptontwerpen van het project inkijken en in dialoog gaan met het projectteam. Op vrijdag kwamen 75 professionele stakeholders samen.
Kunstenaar Alice Martha tovert de Gentspoort-tram om tot een eerbetoon aan Gentse boegbeelden die strijden voor vrouwenrechten.